Find den helt rigtige mountainbike

Er du på udkig efter en mountainbike, men er ikke helt sikker på, hvilken model der passer bedst til dig? Det kan være svært at træffe det rigtige valg. Der findes et stort udvalg af forskellige modeller og mange forskellige egenskaber og funktioner at tage stilling til. Her får du nogle tips til, hvordan du vælger den helt rigtige mountainbike til dig.

Først og fremmest skal du overveje, hvor og hvordan du planlægger at bruge din mountainbike. Er det primært som transportmiddel i byen eller vil du deltage i lange off-road eventyr? Denne beslutning vil ofte bestemme rammen for dit køb – fra full suspension eller hardtail, hjulstørrelse mv.

Hvis du er nybegynder inden for cykling anbefales det at gå efter et budgetvenligt alternativ som ikke har alt for mange funktioner og egenskaber; så vil du hurtigere lære de grundlæggende principier om cykelhåndtering. For dem med lidt mere erfaring kan man med fordel gå efter en lettere mountainbike – de er nemmere at manøvrere rundt med på stigningerne. Hardtail-modellerne er oftest lettere end full suspension-modellerne, da der her ikke er flere mekaniske dele involveret. Hjulstørrelser varierer fra 26” til 29”. Jo større hjulet desto lettere kommer man afsted, men jo mindre stabilitet fås der sammenlignet med de smalle hjul som typisk gives med 26”-modellerne. Nogle mountainbikes har dog muligheden for både 26” og 29”-hjul hvis man vil kunne skifte dem, disse modeller kaldes hybridmodeller. I sidste ende handler det om personlig præference: ved at prøve forskellige størrelser kan man let finde sin favoritmodel.

Noget andet som skal overvejes når man kigger på mountainbikes er materialevalget mellem aluminium-, carbon-, titanium- samt stålrammer – alle disse materialer har sine egne unikke egenskaber: Aluminiumrammer har den laveste vægt blandt de fire materialetyper, men har oftest den dårligste vibrationsoverføring sammenlignet med resten af rammerne; Carbonrammer vibrerer markant mindre end aluminiumrammer men vejer betydelig mere end titaniuramme; Titaniumramme vejer mellem aluminium og carbon rammer men giver god vibrationsoverføring ligesom carbon Rammen – desuden holder titanium sig godt igennem tidens tand selvom dens pris befinder sig i det dyreste leje, mens Stålramme generelt set vejer meget mere end de andre tre typer rammer og har begrænset effekten af vibrationer igennem rammestrukturen.

Endnu et vigig punkt i forbindelse med valget af den rigtige bike siger sig selv: Budget! Prisen spiller selvsagt en rolle og denne vil have direkte indflydelse på mulige specifikationer på din cykel. Imidlertid kan man sagtens finde en budgetvenlig mountainbike som stadig har rigtig fornuftige specifikationer. Den gennemsnitlige pris for en “forbruger cykel” lyder typisk fra ca. 15000 kr op til 30.000kr. Men det er altid en god ide at være realistisk omkring budgettet, før man ser sig om efter en cykel. Bare husk at pris og kvalitet ofte følges ad, men hvis du er nybegynder, så er det altså ikke nødvendigt med en cykel til 50.000.