Mountainbiken: Opfinderen af den uundværlige sport

Mountainbiken er en populær og alsidig cykelsport, der har været praktiseret af entusiaster verden over siden 1970’erne. Den, der kan få æren for at have opfundet denne fantastiske sport, er Gary Fisher – en legendarisk cykelentusiast og opfinder fra Marin County i Californien.

Før Gary Fisher blev kendt som mountainbike-opfinder, lavede han reparationer af motorcykler og gear til motocross-racerne i 1960’erne. Det var da han begyndte at se potentialet i at modificere sin egen cykel med støddæmpere og off-road dæk. I januar 1977 blev Garys “klunker” introduceret for verden som Mountainbikes på en pressekonference i San Francisco.

Tilbage i 1977 brugte Gary sin egen cykel til at tage på eventyr gennem Marin Countys skove med vennerne Joe Breeze, Charlie Kelly og Tom Ritchey. Deres prøveture inspirerede dem til at udvikle deres egne versioner af mountainbikes, så de kunne komme dybere ind i skoven og udforske endnu mere terræn end nogensinde før.

Gennem 1980’erne udviklede Gary sin mountainbike yderligere med nye egenskaber som støddæmpere foran og bagtil samt gearskifte systemer designet specielt til off-road brug. Senere medførte den teknologiske udvikling af mountainbikes mange forskellige typer som downhill, freeride og cross country mountainbikes – alle baseret på Garys original design.

I dag er mountainbikens popularitet blevet et globalt fænomen. Millioner af mennesker over hele verden nyder godt af de samme muligheder for store eventyr på to hjul som dem, Gary og hans venner havde tilbage i 1970’ernes Marin County – takket være opfinderen bag mountainbike-revolutionen; Gary Fisher.