children riding on red mountain bike during daytime

Mountainbiking med børn – nogle gode tips og tricks

Mountainbiken har de seneste år været et stigende populært fritidsaktivitet, ikke kun for voksne, men også for børn i alle aldre. Det er en fantastisk måde at få motion på, samtidig med at man udfordrer sig selv og oplever naturen helt tæt på. Men det kan godt være lidt udfordrende at starte med mountainbike sammen med sine børn. Derfor vil vi her give et par gode råd til, hvordan du som familie kan komme godt i gang med mountainbike sammen.

Først og fremmest er det vigtigste at huske på sikkerheden – både når du køber udstyr til dine børn og når I er ude og cykle. Det vigtigste er selvfølgelig en god cykelhjelm til alle der deltager i turen. Dette gælder alle aldersgrupper, da det kan være ligeså farligt for de små som de store. Nogle af de andre vigtige punkter er: At ens cykel skal have fungerende bremser; At man benytter det rette beklædning (cykelbukser eller shorts med lang ærme-trøje) – især hvis man kommer igennem buskads; Og endelig skal man huske en flaske vand, da mountainbiking hurtigere kan blive meget varmt end anden form for cykling.

Nu hvor den praktiske del er overstået, skal du overveje hvilken type tur der passer bedst til din familie og dine børn. Første gang I skal prøve mountainbiking som familie anbefales det at starte lidt stille og roligt – især for små børn der aldrig har prøvet det før. Start gerne slet ikke på en stejl sti med masser af bump, da det hurtigere vil blive frustrerende end opbyggende for barnet – især hvis du gerne vil lave en dagstur af det hele! Find heller noget let terræn som flade stier eller lukkede veje som dit barn nemmere kan navigere igennem og langsom finde sin selvsikkerhed på cyklen. Stedet behøver selvfølgelig heller ikke at volde jer problemer undervejs – Test jeres egne evner inden I finder jer et svært spor!

Det andet aspekt af mountainbike ture med jeres børn er motivationen! For smalle øjne vil enhver tur hurtig blive trist for dem der triller bagved, spesielt hvis deres ben muskler simpelthen bare ikke orker mere! Her anbefales det dog at holde pauser flere gange undervejs (udenfor trafikerede veje), siger stop fordi der er et interessant dyreliv/flot udsigtspunkter eller blot hyggesnak om alt mellem himmel og jord! Selve ruten behov jo heller ikke altid at relegeres overalt – tag eventuelt et venligtsmilende forkert drej men lad dem vide I ”bare” prøver noget nyt! Pausens længde aftaler I selvfølgelig efter jeres egne behov; En lille salatpause midtimellem to stejle ascenderinger måske? Eller måske bare 30 minutters pause under et skyggefuldt træ? Hvilket jo bestemt lyder fristende…

Hvad angår teknisk side af mountain bike turene med jeres børn anbefales det oftest at undlade ”hops” i starten (medmindre dit barn specifiklt beder om dem!), men find hellerer singletrails eller mindre tekniske spor som passer bedst mulige ifht den tid man har til rådighed – Lettere sagte end gjort… Prøv eventuelt bare forskellige typer spor adskillige gange indtil I funderer over hvilken type jord/underlag der passer alles egenskaber!