Mountainbiking er en af de mest populære sportsgrene i Danmark, og det er ikke uden grund. Mountainbike er en sjov og spændende aktivitet, som kan dyrkes af mennesker i alle aldre og på alle niveauer. Man kan endda dyrke det sammen med andre, selv om de niveauer man kører på, er forskellige.
Det er dog ikke altid lige let at komme i gang med at køre på mountainbike, især hvis man aldrig har prøvet det før. Derfor har vi lavet en lille guide med fifs til, hvordan man kommer godt i gang med det.
Find den rigtige cykel
Mountainbiking handler ikke kun om at køre hurtigt på små smalle skovstier og springe højt. Det handler i lige så høj grad om at have det sjovt og finde den rette balance mellem udfordringer, motion og afslapning. Derfor er det vigtigt, at du vælger den rigtige cykel fra starten af. Da dette også er den største udgift i forbindelse med sporten, så kan det godt betale sig at bruge lidt tid på at finde den helt rigtige
Der findes et hav af forskellige mountainbikes på markedet, men det allervigtigste er, at du vælger en cykel, der passer til dine behov og ikke mindst din krop. Er du for eksempel en mindre person, bør du overveje at købe en mindre mountainbike. Er du begynder, kan det være en god idé at købe en mountainbike med affjedring, da dette giver dig bedre komfort og kontrol over cyklen.
Når du har fundet den helt rigtige mountainbike til dig, er det ved at være tid til at tage den første tur ud på de danske stier.
Find det rigtige udstyr
Udover selve cyklen er der et par andre ting, som er vigtige at have styr på, når man skal på mountainbike-tur. Det allervigtigste er selvfølgelig sikkerheden, så husk altid at tjekke dit udstyr inden afgang. Herunder kan du se en liste over nogle af de vigtigste ting:
- Cykelhjelm: En god cykelhjelm er utrolig vigtig for din sikkerhed. Husk altid at tjekke, at hjelmen sidder ordentligt fast, inden du begynder din tur.
- Cykelpumpe: En lille cykelpumpe er altid god at have med på tur. Pumperne fås i mange forskellige størrelser og former, så find den type pumpe, som passer bedst til din cykel.
- Cykellygter: Når det bliver mørkt, kan det være en god idé at have lygter med på sin cykel. Lygterne gør dig mere synlig for andre trafikanter og giver dig også bedre mulighed for at se, hvor du kører hen. Det er endda rigtig sjovt at køre i skovene når det er mørkt, men det kræver at du har købt nogle ordentlige og kraftfulde lygter.
- Flaskeholder: Med en flaskeholder kan du altid have noget drikke med på tur. Det er især vigtigt at huske at drikke nok, når det er varmt udenfor. De fleste cykler vil have plads til to flaskeholdere.
- Camelbak-rygsæk: Et lækkert alternativ til at anvende drikkedunke er, at bruge en taske med en drikkepose indeni. Med en Camelbak kan du have dit vand i tasken på ryggen og bare suge i det lange sugerør som hænger ud fra tasken lige ved siden af din skulder. En Camelbak gør også at man ikke står og skal drikke af en drikkedunk der er smurt ind i mudder.
Planlæg din rute
Når du har fundet det udstyr, du skal have med på tur, kan du begynde at planlægge din rute. Du kan enten vælge en rute, du allerede kender eller finde en ny rute på nettet – der er rigtigt mange muligheder i Danmark og helt sikkert også noget i nærheden af hvor du bor.
Husk at tænke over følgende når du planlægger ruten:
- Hvor lang tid vil jeg bruge på at cykle?
Det er afgørende for at finde ud af, hvor lang tid du vil bruge på at cykle, før du kan begynde at planlægge din rute. Vil du tage en lang tur på flere timer eller kun en kort tur på et par minutter? Tager turen dig gennem byen eller ud på landet? Alle disse spørgsmål er vigtige at overveje, inden du planlægger din rute.Når du har besluttet, hvor lang tid du vil bruge på at cykle, kan du begynde at planlægge din rute. Først og fremmest skal du finde ud af, hvilken vej der er bedst egnet til din rejse. Du kan finde dette ud ved at kigge på kort over området og se, hvilke veje der har den mindste trafik. Det er også vigtigt at overveje, om der er nogen steder, du gerne vil stoppe undervejs. Måske vil du stoppe ved en park for at spise frokost eller tage en pause fra cyklingen. Når du har fundet den perfekte rute, skal du sikre dig, at du har alt, hvad du behøver for at gennemføre turen. Husk at medbringe mad og drikke til din tur og sørg for at have nok vand med til både dig selv og din cykel.
- Hvor lang tid vil jeg bruge på at cykle?
- Vil jeg stoppe undervejs og hvor ofte?
Det afhænger typisk af, hvor lang tid man har til rådighed, og om man ønsker at se noget på sin tur. Hvis man har en hel dag, kan man sagtens stoppe flere gange for at hvile sig eller tage et billede. Men hvis man kun har en halv dag eller måske bare nogle timer, kan det være bedre at køre uden stop.
- Vil jeg stoppe undervejs og hvor ofte?
- Skal jeg have noget med at spise og drikke undervejs?
Det er altid en god idé at have noget vand med på cykelturen. Hvis man skal cykle i mere end en time, kan det også være en god idé at tage madpakke med.
- Skal jeg have noget med at spise og drikke undervejs?
- Hvilken vej er der bedst at cykle på?
Det afhænger af, hvilket formål man har med sin tur. Er man ude for at blive udfordret, så kan det være en god ide at se sig om efter nogle af de sværere ruter og måske af og til rent faktisk forlade sporet. Er man derimod blot ude for at have det sjovt, uden at ville risikere at køre over evne, så er det som regel bedst at holde sig til de etablerede spor.
- Hvilken vej er der bedst at cykle på?
- Er der steder, jeg bør undgå at cykle?
Her bør du kigge på hvilket niveau du har, og sørge for at være realistisk. Hvis man er nybegynder, så er det sjældent en god oplevelse, hvis man vælger at køre på de sværeste ruter fra starten. Det er også vigtigt at være opmærksom på, om der foregår andre ting på sporet som gør, at det måske ikke er en god ide at køre dér lige præcis den pågældende dag.
- Er der steder, jeg bør undgå at cykle?
Husk at der som regel er lige lang vej ud som hjem, så ruten skal ikke være så lang og hård, at du ender med at give op på hjemturen.
Når du har planlagt din rute, kan du begynde at pakke din taske. Husk at pakke alt det udstyr, du skal bruge, og sørg for, at du har nok mad og drikke med til turen.
Starten på din cykeltur
Det er vigtigt at kontrollere, at din cykel og dit udstyr er i orden, inden du hopper op på cyklen. Herunder er 11 ting du skal holde øje med.
- Dækkene: Kontroller at dine dæk har den rette lufttryk og er i god stand.
- Bremserne: Sørg for at bremserne virker ordentligt, og at bremseklodserne ikke er slidt for meget ned.
- Kæden: Tjek at kæden ikke har for meget rust på, og smør den hvis det er nødvendigt.
- Gear: Kontroller at alle dine gear fungerer ordentligt, og skift dem ud hvis de er for slidte.
- Styret: Tjek at styr og styretøj er i god stand, og at der ikke er nogen løse dele.
- Hjulene: Sørg for at hjulene er i god stand, og at der ikke er nogen buler eller flade steder.
- Lygterne: Tjek om lygterne virker, så du kan se i mørke eller ved dårligt vejr.
- Pedalerne: Tjek at pedalerne er i god stand, og skift dem ud hvis de er slidte eller defekte.
- Cykelcomputer: Kontroller om din cykelcomputer virker og at der er strøm på, så du kan holde styr på din hastighed og distance.
- Sadlen: Kontroller at sadlen er spændt ordentligt fast og ikke sidder løst.
- Sikkerhedsudstyr: Husk altid at tage din cykelhjelm på, når du kører mountainbike!
Skal du ud og køre i skoven, så er det en god ide at gøre det sammen med en eller flere venner. Hvis man kører alene og falder, så kan det være svært at få kaldt efter hjælp hvis man er alene og er kommet til skade. Udover at det er mere sikkert at være flere, så er det også sjovere, hvis man kører sammen med venner. Man kan udfordre hinanden og få en god snak, mens man kører.
Selv om det at køre på mountainbike i skoven kan være rigtig sjovt, så er det vigtigt altid at huske på, at det rent faktisk er en relativt farlig sportsgren, hvor folk ofte kommer til skade. Så kør forsigtigt og forsøg ikke at køre over evne, selv om det måske kan være fristende at tage de helt store forhindringer.
Efter cykelturen
Når du har cyklet en tur, så husk at lave en eftersyn på din cykel. Tjek at dækkene er i orden, og at der ikke er nogen løse dele. Husk også at vaske din cykel og tørre den af. Dette vil forlænge levetiden på din cykel markant. Endelig så skal du pumpe dækkene op igen – det giver ikke en særlig god cykeloplevelse at cykle med for lavt tryk i dækkene.
Opbevaring af din cykel
Når du ikke bruger din cykel, så husk at opbevare den på et tørt og koldt sted. Dette vil forlænge levetiden på din cykel. Hvis du har investeret i en dyr cykel, så er det også en rigtig god ide, at sørge for at du har købt nogle ordentlige låse, så den ikke bliver stjålet.
Det er ikke altid let at finde den bedste cykellås. Der er mange forskellige mærker og typer på markedet, og det kan være svært at vurdere, hvilken der er bedst til ens behov.
Først og fremmest bør du overveje, hvor ofte du vil bruge låsen. Hvis du planlægger at bruge den meget, så skal du vælge en stærk og robust lås. De fleste cykellåse består af stål eller aluminium, men der findes også låse i andre materialer som f.eks. karbon. Stållåse er typisk de stærkeste, men de kan være tungere end andre typer låse. Aluminiumslåse er ofte lettere end stållåse, men de kan være mindre robuste.
Derudover bør du overveje, hvilken type lås du ønsker. Der findes f.eks. kabellåse, kædelåse og hjullåse. Kabellåse er typisk de letteste og billigste låse, men de kan være mindre robuste end de andre typer låse. Kædelåse er mere robuste end kabellåse, men de kan være tungere og dyrere. Hjullåse er ofte de største og dyreste låse, men de giver den bedste sikkerhed for dine hjul.
Nogle af de mest populære mærker af cykellåse inkluderer Kryptonite, Abus og OnGuard. Kryptonite er et af verdens førende mærker inden for cykellåse, og deres låse er kendt for at være stærke og pålidelige. Abus laver også stærke og pålidelige låse, men deres produkter er typisk lidt dyrere end Kryptonites. OnGuard laver både billige og dyre låse, så der er noget for enhver smag og pengepung.
Jeg håber, at du har kunne bruge denne lille guide til at komme godt i gang med forhåbentlig mange ture i skovene.
Se også vores oversigt over danske cykelforhandlere, hvis du er ude for at finde din nye mountainbike.